פיזיותרפיה יכולה לסייע לאנשים להשתקם לאחר פציעה, פגיעה או מחלה. בשנים האחרונות רווחת מאוד הפעילות השיקומית שנעשית בבריכה (כלומר הידרותרפיה). אך מפה הדברים התפתחו ויש כיום מגוון שיטות לשיקום, אימון וחיזוק הגוף. על הליכת בריכה מהירה כבר שמעתם? אקווה ג'וגינג – זה כל הסיפור.
שיקום המתחיל בהליכת מים מהירה
הליכה מהירה (ג'וגינג) הפכה לספורט עממי חוצה גילאים וגבולות. לא חייבים להיות אצנים מקצועיים כדי להפיק תועלת עצומה מהליכה יום יומית או מספר פעמים בשבוע. אבל לא כולם יכולים לרוץ ואפילו ללכת מהר, למשל אנשים שעברו תאונה קשה, לאחר פגיעה או מחלה או בשל חולשה, גיל מבוגר מאוד וכדומה. במקרים כאלה, אפשר למצוא דרך לעשות ג'וגינג, אבל באופן אחר. הכירו את טרנד האקווה ג'וגינג. ספורט בפני עצמו וגם אימון מעולה ואפילו – דרך לשקם את הגוף מפגיעות ולהחזיר לגוף יכולת תפקוד גבוהה. בין היתר, אקווה ג'וגינג יכולה להתאים מאוד כפעילות שיקומית לספורטאים מקצועיים או אצנים חובבים, שחוות פציעת ריצה או פציעות ספורט אחרות. מדובר בסוג של ריצת מים או הליכת מים מהירה שנעשית בסביבת מים עמוקים.
לרוץ וללכת עם מצופים ייעודיים
באקווה ג'וגינג ניתן להתאמן עצמאית או לבנות תוכנית שיקום אישית, המותאמת למצבו הרפואי ולכושרו הנוכחי של כל אחד. הטיפול יכול להתאים לגילאים צעירים, לאנשים מבוגרים ואף לקשישים. בתהליך עצמו מתרגלים תנועות ריצה רגילות לכל דבר. אך הדבר המיוחד הוא שהכל נעשה אך ורק בתוך המים. בשלבים הראשונים, מקפידים לבצע את הכל אך ורק במים עמוקים. המטרה היא שלא תהיה התנגדות מצד הקרקע, שעלולה להחמיר פגיעה או כאבים. לצורך העניין מלבישים מצופים מיוחדים סביב הבטן או באזור החזה ואפשר להתחיל. הרגליים אינן אמורות לגעת בקרקעית הבריכה, שכן המטרה היא לסייע בהחלמה ושיקום של פרקים, כגון מפרק הירך, הקרסוליים או הברכיים. ההתקדמות אמנם נראית איטית, אולם מדובר גם בפעילת אירובית שיכולה לשפר מאוד את הדופק.
אימון התנגדות ושיפור טווח תנועה
סוג זה של אימון מתאים לספורטאים לאחר פציעה או לקשישים, מפני שהמים הינם בעלי כושר ציפה טבעי. המצופים מאפשרים לשמור על יציבות ולבצע תנועות ריצה בצורה בטוחה וחלקה. האימון נעזר בהתנגדות הטבעית של המים, כאשר הגוף מבצע בעצם תנועות טבעיות של הליכה מהירה או ריצה. בזמן הפעילות מחזקים את השרירים ואת המפרקים וישנה השפעה ניכרת גם על הפחתת כאבי ברכיים, תופעה מאוד נפוצה אפילו בקרב אנשים שמעולם לא חוו פציעה חמורה. זו בעיה נפוצה של אנשים שמבלים רבות בישיבה. תוך כדי ההתקדמות, חווים חיזוק ממוקד וכן שיפור בטווח התנועה. לאחר זמן מה, ניתן להתחיל לבצע את הפעילות גם במים פחות עמוקים, מה שמאפשר לוותר על קיומם של המצופים.
איך ניתן להפיק מאקווה ג'וגינג את המקסימום?
אקווה ג'וגינג כשיטת אימון יכולה להתאים גם לספורטאים שאינם זקוקים לשיקום. מכיוון שצפיפות המים גבוהה מצפיפות האוויר, באופן טבעי ההתנגדות רבה יותר וזהו אימון אירובי מצוין ששורף קלוריות. זו גם פעילות שתורמת לחיזוק הלב. כדי להפיק יותר משיטת האימון הזאת כדאי:
- ללמוד את הטכניקה ממדריך מנוסה.
- להשתמש בחגורת ציפה או מצופים איכותיים.
- להשתמש בנעלים מיוחדות.
- לשמור בזמן פעילות על אגרופים נעולים. אם לא כן, ההתקדמות (בידיים פתוחות) נוטה לעבור למצב שחיה.
- לשמור על גו זקוף ולא להתכופף קדימה.
- לבצע הרמת הברכיים כך שתהיה קצת גבוהה יותר ביחס לריצה או הליכה מהירה מחוץ למים.
- להקפיד על תנועה טבעית ושוטפת, לרבות תנועות ידיים ומרפקים.
מקורות:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/the-running-blog/2016/may/11/aquajogging-how-when-and-why-to-try-it
https://trail.co.il