עקמת (או סקליוזיס) הינה בעיה המתבטאת ביציבת עמוד השדרה. אבחון העקמת יכול להיעשות בצורה ויזואלית, כך שהגב נראה לא מאוזן משני צדדיו.
הטיפול במצב זה הינו מורכב ומסובך ולפעמים אף בלתי אפשרי, מכיוון שעקמת מבנית הינה מולדת ולא עשויה להירפא.
באופן קליני, העקמת הינה סטיית החוליות מקו האמצע. בדרגות חומרה משתנות. התסמינים אשר ילוו תופעה זו יהיו תלויים במידת החומרה ובזווית העקמת ממנה סובל המטופל.
העקמת יכולה להתבטא בשתי צורות עיקריות: צורת האות C, כאשר החוליות נוטות לצד אחד, באזור אחד (מותן, חזה וכו'), או בצורת האות S, כאשר קיימות שתי עקומות אשר חוצות את קו האמצע (קו עליון וקו המותן, למשל).
המטופלים ייראו בדרך כלל, עם כתפיים לא מאוזנות הנמצאות בשני קווים, שכמות הנמצאות בגבהים שונים, בליטת הצלעות, קפלי שומן לא זהים משני צדדי הגוף ועוד. מכיוון שהאבחון, ברובו נעשה בגיל ההתבגרות, בגמר הגדילה, הידרותרפיה עשויה לסייע למטופלים לשפר את טווחי התפקוד שלהם, לעלות את דימויים העצמי, ואף לסייע להם מבחינה רגשית, כדי שלא ירגישו שונים בסביבתם.
קשיי הטיפול בעקמת
במהלך גיל ההתבגרות, הילד לומד את מגבלות גופו ואת היכולת להתנועע על פי הדרישות. במצב של עקמת, הילד יכול להיתקל במספר קשיים כמו למשל ייצוב הגוף או שמירה על שיווי משקל.
מעבר לכך, הוא עלול לסבול גם מקשיים תחושתיים, אשר יגבירו את חוסר בטחונו בגופו. פעמים רבות, העקמת עלולה להופיע עקב גדילה מואצת ובלתי מבוקרת הורמונלית או עקב בעיות מבניות מולדות. במידה והקשיים יתגלו כקיצונים וחמורים ביותר, הילד עלול לסבול מקשיי תפקוד, החל מבעיות קלות כמו כאבי גב, כאמור, ועד בעיות חמורות כגון קשיים בהליכה, עקב בעיות של חוסר איזון בין שני הצדדים.
כמו כן, העקמת עלולה להפריע גם באופן מיוחד בגיל ההתבגרות, כאשר היא נראית כבעלת השלכה מבנית. הילד עלול להרגיש עצמו מחוץ למעגל החברתי, כאשר הוא מנודה עקב מבנה גופו השונה.
לפעמים הטיפול עשוי לכלול רק הוראות לגבי יציבה נכונה, והתנהגויות רצויות (כמו למשל סחיבת התיק על שתי הכתפיים, עידוד לפעילות גופנית ואיסור על ישיבה ממושכת). אולם במקרים של עקמת מבנית אשר הינה מולדת, הטיפול הינו מסובך יותר, ולפעמים יחייב פעולות פולשניות יותר, עד כירורגיות.
עוד על הסימפטומים, אבחון, טיפול בעקמת בגב תוכלו לקרוא בכתבה הבאה.
הידרותרפיה כטיפול הבחירה
ברוב הפעמים, הילד או הבוגר אשר סובלים מבעיות עקמת, יצטרכו לתרגל פעילות גפנית מיוחדת. מטרת הטיפול אינה לרפא את העקמת, מכיוון שלרוב היא אינה יכולה להיעלם. אולם יש להאט את קצב התקדמותה עד כדי עצירה מוחלטת, ולנסות לשפר את זווית העיקום, עד כמה שניתן.
הידרותרפיה עשויה לסייע במקרים אלה מכיוון שתחת המים, האדם אינו מרגיש בכובד המונח על כתפיו, ולכן הוא יכול להרפות את שריריו, ולשמור על טווח תנועה רחב.
מכיוון שהמים מאפשרים לימוד פשוט יותר של תנועות מסוימות, טיפול זה עשוי לסייע בעצירת התפתחות העקמת. במים, יוכל המטפל לעבוד על דימוי עצמי ויציבה טובה יותר, כמו גם על פעילויות נוספות הקשורות למערכות נוספות בגוף, כמו מערכת הנשימה, סיבולת לב-ריאה, תפקוד המפרקים, חיזוק השרירים ושיפור הקואורדינציה.
הידרותרפיה עשויה לסייע לילדים מבחינה רגשית, בכך שהיא נותנת להם תחום כמו שחייה בו הם יכולים להוכיח את עצמם ולהיות הטובים ביותר. את סגנון השחייה הספציפי יש להתאים באופן ייחודי לבעיה ממנה היד סובל. את טיפולי ההידרותרפיה מבצעים במרכזים מיוחדים, אנשים אשר מיומנים בכך ויכולים לתרום מידיעותיהם ומניסיונם לילדים אחרים.